Quo vadis Bitcoin I.

Az elmúlt negyedév (2021.04.01. – 2021.06.30.) egy igazi rally volt a Bitcoin számára. Volt itt komoly optimizmusra reményt adó ATH-tól (64.800 környéke – 04.14.) kezdve minden idők USD-ben mért legnagyobb korrekciójáig (egy nap alatt, majdnem 14.000 USD esés – 05.19.) minden. De mi is a helyzet pontosan? Merre tart jelenleg a BTC, és mik a kilátások? Erre csak az igen bátrak tudnak kétséget kizáróan válaszolni, én viszont nem vagyok ilyen bátor. Úgyhogy inkább összeszedtem milyen tényezők befolyásolják jelenleg a Bitcoint, és azon keresztül a teljes kripto piacot.

Miért fog CSÖKKENNI a Bitcoin árfolyama?

  • A piac február közepe-vége után egy masszív oldalazásba kezdett, mely május 12-ig tartott. A kisebb korrekciókat a hype megfogta, és pár kisebb ATH-t is sikerült felmutatni ezen időszak alatt. Ezt követően május közepe után elindult egy masszív korrekció, amit az azóta is tartó 30-40k közötti sáv tart kordában. Ez a sáv az emelkedés során január elején indult, 1 hónapig tartó kis korrekció eredménye. Ekkor épültek ki a támaszok, ha ezek elfogynak, folytatódik az esés.
  • A FUD hatalmas erővel nyomul a kripto piacon, ezért sem tud az emelkedés tartós lenni, a retail befektetők rettegnek, és inkább elengedik a BTC-t a nagyobb szereplők (intézményi befektetők, bálnák) legnagyobb örömére. Ez sem kifejezetten kedvez a rövid távú emelkedésnek, hiszen hiányzik a beáramló tőke a piacra.

  • A GBTC (Grayscale Bitcoin Trust) folyamatos (sokszor masszív) másodpiaci discountban van. Amíg ez nem javul, az ár sem fog tudni felfelé elindulni, hiszen BTC-hez kötött befektetéshez olcsóbban is hozzá lehet jutni.

  • A Grayscale-hoz kapcsolódik még, hogy a GBTC kibocsátások során 6 hónapra lockolva lettek a részvények. Ezek a lockok is mostanában járnak/jártak le. Mivel sok befektető egyszerűen rá van kényszerítve ezek eladására (felvett hitelek valamint hedge fund szabályok miatt), ezért ez is lefelé rángatja a piacot.

  • A kínai bányászok kitiltása miatt esett a hash rate, ezért könnyebb lett a bányászás, így kevesebb bányászra jut ugyanannyi reward.

  • A világon mindenhol egyre komolyabb problémákat okoz a növekvő infláció, ami egyenes következménye a már 2008-ban indult pénznyomtatásnak. Egy FIAT valuta árfolyamának erősítésére bevett módszer a jegybanki alapkamat növelése. Ezzel a kockázati befektetések irányából a jóval biztosabb államkötvények irányába terelik a befektetőket, vagyis pl. a kripto tőzsdéről is tőkekivonást eredményez(het).

  • Volt még itt nekünk június 19-én egy Death cross-unk is a BTC napos grafikonon. A Death Cross a lassaban reagáló 200 MA (mozgó átlag) és az 50 MA találkozása, mikor az 50 MA felülről keresztezi a 200 MA-t. A Death Cross, mint a neve is mutatja, nem jelent jót. A Bitcoin esetén minden Bika piacon megjelenő ilyen eseményt medve piac követett. Korábban bizakodásra adhatott okot, hogy ezt az indikátort többnyire a teljes piacra szokták alkalmazni, és a kripto piacon a Bitcoin dominanciája egyre csökken, viszont július 06-án a teljes kripto piacra vetített totál piaci kapitalizáción is megjelent a Death Cross.

Miért fog EMELKEDNI a Bitcoin árfolyama?

  • Itt egy igencsak bugyuta érvvel indítanék: a 2024-es halving még nagyon messze van. Mit csinálunk még itt 3 évig? Nézzük a medve piacot? Csak nem… Én azt gondolom, a legutóbbi halvingból adódó készlethiány még nem eszkalálódott megfelelően, így az ebből fakadó árfelhajtó hatás még csak ezután fog érződni.

  • Az intézményi befektetők folyamatosan pozitívan állnak a BTC-hez, újabb és újabb nagy projektek indulnak, és állami szinten is eljutottunk oda, hogy a Bitcoin és a kriptovaluták általában inkább kockázatos befektetésnek számítanak, mint nettó átverésnek. Ez egy hatalmas lépés a korábban folyamatosan csalásnak, átverésnek, hülyeségnek titulált Bitcoin-hoz képest.

  • A S2F modell eddig megbízhatónak bizonyult a Bitcoin tekintetében, márpedig kell egy 150e-270e közötti ATH, hogy most is az legyen. De legalábbis minimum 100.000 USD-s árfolyamot el kell érni 2024-ig, és ez valószínűsíthetően bika piacon lesz.

  • A csökkenés mellett szóló lista első eleme felfogható pozitívumként is. A május vége óta tartó oldalazás egyfajta erőt is mutat, hiszen van olyan szintű vásárlóerő, amely képes az esetleges eséseket kordában tartani. Egyértelmű, hogy a piac drágának tartja a jelenlegi Bitcoin árfolyamot de csak idő kérdése, hogy mindenki elhiggye, ez az ár valójában nevetségesen olcsó ahhoz képest mennyi lehet az árfolyam 3-4-8 év múlva.

Senkit ne tévesszen meg a CSÖKKENNI oldalon található, mennyiségben több érv, hiszen a Bitcoin ígérete továbbra is áll: egy új, igazságosabb pénzügyi rendszer kialakulásának lehetősége és az, hogy ami ma jó üzlet, az holnap is az lesz.

Megosztás