Grayscale GBTC szájbarágó

Felkapott téma lett az utóbbi hetekben a Grayscale és a GBTC unlock hatása a kripto piacra. Annak ellenére, hogy számtalan videó, cikk jelent meg a témában, például a Variance blogon magyarul is, azt látom még mindig sok a félreértés. Ebben a postban röviden, de szájbarágósan próbálom elmagyarázni, hogyan is hatnak a Grayscale kripto alapú tőzsdei termékei, konkrétan a GBTC a piacra.

Először tisztázzunk pár alap kérdést:

Mi is az a Grayscale?

Egy alapkezelő, ami a tőzsdére bevezetett részvényei mögött fedezetként digitális pénzeket kezel. Nagyjából 40 milliárd dollár értékben kezelnek kriptopénzeket, Bitcoinból több, mint 650.000 darabot, ami a piac egyik, ha nem a legnagyobb szereplőjévé teszi.

Mi az a GBTC?

Más néven Grayscale Bitcoin Trust, ami egy részvény Bitcoin fedezettel. Mikor a Grayscale-től valaki GBTC részvényt vásárol, akkor a befektetett összegből az alapkezelő BTC-t vásárol. Nagy eséllyel a 2020-as bika piacot is egy ilyen vásárlási hullám katalizálta.

Ki vehet GBTC-t?

Másodpiacon (pl. egyes hazai brókercégeknél) gyakorlatilag bárki. A Grayscale-nél viszont komoly követelményei vannak, így a részvényt többnyire gazdag vagy intézményi befektetők vásárolhatják meg.

Hogyan történik a GBTC vásárlása a Grayscale-tól?

A cég úgynevezett private placement keretén belül értékesíti a frissen kibocsátott GBTC-t, ami mögé minden esetben Bitcoin fedezetet vásárol. Ezek a private placementek nem rendszeresek, időpontjait a Grayscale határozza meg. Az így megvásárolt részvények 6 hónapos zár alá kerülnek, ezen időszak alatt nem kereskedhetők!

Mi történik, ha lejár a 6 hónap zárolás?

A befektető hozzájut a részvényéhez, és eladhatja azt másodpiacon. FONTOS, hogy jelen pillanatban nincs reedem a GBTC részvényre, vagyis nem mehet be a befektető az alapkezelőhöz, hogy ő most akkor visszaváltaná Bitcoinra. Ez csak úgy lehetséges, ha előbb a részvényt eladja, majd Bitcoint vásárol belőle. Ez egy nagyon fontos része a történetnek, hiszen sokan a Grayscale holding grafikonra mutogatnak, hogy ott nem csökken érdemben a Bitcoin mennyisége, nincs miről beszélni…

https://www.bybt.com/Grayscale

Egyébként a készlet csökkenését jelenleg csak az éves 2%-os alapkezlői díj eredményezi.

És akkor a lényeg:

Miért van bármilyen hatással a GBTC a Bitcoin árfolyamára?

Amikor lejár a 6 hónapos zárolás, akkor a befektetők eldönthetik mit csinálnak a részvényekkel: értékesíthetik őket, vagy várhatnak az értékesítéssel – már akik megtehetik, hogy várnak. Vannak ugyanis olyan hedge hund-ok, amiket köt a szabályzat, és mindenképp értékesíteniük kell az eszközöket akkor is, ha azok épp veszteségesek. Illetve vannak olyan befektetők is, akik a részvényeket hitelre veszik, és a lejáró hiteleket ki kell fizetni függetlenül a részvény árfolyamától. Ezek mellett pedig vannak olyan intézményi befektetők, akik eddig a GBTC prémium-on spekulatív jelleggel folyamatosan kerestek, most viszont már jó ideje veszteségben ülnek és ez a befektetőik felé nem tartható hosszú távon. Látható, hogy bizonyos esetekben az értékesítés nem döntés kérdése, így a felszabadult GTBC-t ráöntik a piacra. De miként is változtatja ez a Bitcoin árfolyamát? Ha egyszerre sok részvény kerül a piacra, és többen akarnak eladni, mint venni, akkor a részvény ára törvényszerűen lefelé indul el.

https://ycharts.com/companies/GBTC/discount_or_premium_to_nav

Ha a GBTC a Bitcoin árához képest olcsóbban kapható, akkor discount keletkezik, ha drágábban, akkor viszont prémium. Amennyiben discount van, egy eladott valós Bitcoin áráért nem egy, hanem több, mint egy Bitcoin értékű GBTC-t kapunk. Például ma (2021.07.15.) 11,75% a discount a részvényen, így ha eladok egy Bitcoint, akkor 1,1175 Bitcoin értékű GBTC-t tudok vásárolni, így ez eladói nyomást helyez a Bitcoin árfolyamára.

Ez így nagyon bonyolult. Mondanál egy konkrét példát is?

Tegyük fel a mai napon 30.000 USD-be kerül 1 db Bitcoin, és 10% discount van a GBTC-n. Úgy döntök, hogy eladom a Bitcointom, és veszek 1,1 Bitcoin értékű GBTC-t (azért 1,1, mert 10% a discount, vagyis 10%-al olcsóbban kapom meg másodpiacon). Eltelik 3 hónap, és a piac pozitív lesz, a GBTC-ről eltűnik a discount (esetleg még prémium is lesz), és a Bitcoin árfolyama 50.000 USD-re emelkedik. Ekkor eladom a GBTC-m, és lesz 55.000 USD-m (mivel 1,1 Bitcoin értékű GBTC-m volt), míg ha simán a BTC-t tartottam volna és eladom, csak 50.000 USD-m lenne, vagyis nyertem 5000 dollárt.

Rendben, ez egy elmélet, de mi a bizonyíték hogy tényleg ez történik, és nem egy sima korrekcióról van szó?

Több bizonyíték is van erre:

  • Először is a GBTC-t biztosan sokan el akarják adni, ezért van rajta a discount. Ha nem lenne eladói nyomás, akkor prémium lenne a részvényen.
  • A Bitcoin árfolyam emelkedése azonnal megállt, ahogy a Grayscale nem indított több private placementet, és egyúttal a GBTC prémium is discountba fordult február 25-én.
2021. ferbruár 25.-én fordult discuntba a GBTC részvény a másodpiacokon.

Mik a jövőbeli kilátások?

Ez egy összetett folyamat, de az mindenképpen látszik milyen szinten befolyásolja a piacot a Grayscale és azon belül a GBTC. Ami biztos, hogy a Bitcoin árfolyama addig nem fog tudni érdemben emelkedni, amíg a GBTC részvényen discount lesz, hiszen addig a spekulánsoknak jobban megéri inkább a részvényt vásárolni. Márpedig eddig a részvényen, a 2017-es indulásától kezdve mindig prémium volt, és így az inkább a Bitcoin árát felfelé hajtotta, most viszont február vége óta masszív a discount. Jó hír, hogy augusztus 25-e után már nem lesz több unlock (augusztusban is elhanyagolható mennyiségű), így elkezdődhet egy lassú “regenerálódás” a piacon, amit várhatóan az év vége felé már igencsak eszkalálódó Bitcoin készlethiány egy dübörgő bikapiaccá fog változtatni. És amint eltűnik a discount a GBTC-ről, a befektetők onnan is szépen lassan visszatérnek a Bitcoinhoz, realizálva nyereségüket, és ez tovább katalizálja majd az amúgy is meredek emelkedést. Aztán… vagy nem. 🙂

Ha maradt még a témával kapcsolatban benned kérdés, tedd fel a Facebook csoportunkban a post bejegyzése alatt kommentben: Lusta Oroszlán kripto csoport

Megosztás