Binance

Története

A Binance 2017-ben indult, és pár hónap alatt a világ legnagyobb tőzsdéjévé nőtte ki magát, köszönhetően az akkori bika piacnak és az innovatív hozzáállásnak. Eredetileg kínai székhellyel rendelkezett, de a már akkor is szigorodó helyi szabályozások miatt először Japánba, majd Máltára költöztek. Később terjeszkedés és függetlenedés címszó alatt több országban is székhelyet alapítottak (pl.: Liechtenstein, Szingapúr illetve számos afrikai ország). Így mára gyakorlatilag elérték azt, hogy egyetlen felügyelő szerv sem gyakorolhat rájuk nyomást. Ez persze jó is, meg nem is, hiszen a Kripto piac megítélése elég vegyes és napról napra változik a világban, így a több székhely mindenképp menedéket nyújt a bezárások elől, a másik oldalon viszont a céggel szemben egy-egy vitás esetet midnenképp problémás rendezni eljáró szervek hiányában. A Binance a kezdetektől fogva az olcsó kereskedési díjakkal, a sok elérhető és kereskedhető alt párral illetve a rengeteg plusz szolgáltatással tudta magához csalogatni a felhasználókat a kripto piac minden szegmenséből. 

BNB

A BNB a Binance hivatalos valutája, mely a tőzsde ökoszisztémájához szorosan kapcsolódik. Ha a Binance-nak jól megy, akkor a BNB is szárnyal, hiszen használata többek között (még) olcsóbb kereskedési díjakat eredményez. A BNB egy véges darabszámmal rendelkező coin, maximális darabszáma 200.000.000, mely fokozatosan 100.000.000 darabra csökken. Ezt nevezik égetésnek. Mivel az égetéssel a coin elérhető darabszáma csökken, ezért ez árfelhajtó hatású. Rendesen meg is ugrik a BNB árfolyama, mikor 1-1 ilyen égetést bejelentenek. Nem mintha egyébként nem szárnyalna az árfolyam. 2020 márciusában 6 USD-ért lehetett egy coin-hoz jutni, ez jelenleg 350 USD környékén van, de járt már az árfolyam 700 USD környékén is, és ne legyenek illúzióink, amennyiben a Binance tovább bővíti szolgáltatásait, és a BNB még több dologra fog kelleni, ez a szárnyalás nem áll meg mindaddig, míg be nem köszönt egy medve piac.

Szolgáltatások, díjak

A Binance mindig is jól meg tudta fogni a felhasználókat, és ennek egyik elsődleges eszköze az olcsó díjak alkalmazása volt. A legmagasabb díj is 0,1% (BNB-vel történő fizetés esetén 0,075%), de megfelelő mennyiségű kereskedéssel ez a díj leszorítható egészen 0,015%-ig. A díjaknak nincsen minimuma, viszont van egy minimális pozíció méret, ami 10 USD. Vagyis a minimális díj a Binance-en kb. 3 Forint.

A szolgáltatások közül a legfontosabbak:

  • Kereskedés: sima SPOT kereskedés több ezer elérhető valutapárral
  • Tőkeáttételes kereskedés (margin, futures)
  • Short/Long pozíciók
  • Liquid swap: tőzsdének/kereskedőknek nyújthatunk adott valutapárokra likviditást kamatokért cserébe
  • Binance earn: kamatokért cserébe köthetjük le a kripto valutákat
  • Launchpad, launchpool: induló kriptovalutákba szállhatunk be listázás előtt
  • Binance card: gyakorlatilag egy bankkártya, melynek segítségével bármelyik boltban vásárolva seggére lehet verni a kripto egyenlegünknek 🙂

Binance Smart Chain

2019 óta a BNB saját blokkláncon fut, és erre a blokkláncra bárki saját tokent hozhat létre. A díjak fedezésére BNB-t használ a rendszer. A BEP (Binance Smart Chain) hálózat előnye a konkurenciához képest a rendkívül olcsó utalási díjak mellett a viszonylag könnyű programozhatóság és a gyorsaság.

Kockázatok

A kripto piacon nincs ingyen ebéd. Mindenki a pénzed akarja (vagy a BTC-d). Így nincs olyan szegmens a piacon, ami ne rejtene kockázatot.

A Binance kockázatai:

  • A fentebb említett több székhellyel rendelkező céggel szemben egy esetleges jogi vita nehezen érvényesíthető, épp ezért bármit írnak az oldalukra, az csak rajtuk múlik betartják-e.
  • Mind a tőzsde, mind a BEP hálózat (ahol a BNB coin is található) centralizált. Nincsenek bányászok, akik a hálózat biztonságát és módosíthatatlanságát szavatolnák. Minden a Binance kezében van, és csakis az igazgatótanács és a többségi tulajdonos (CZ – Changpeng Zhao) döntésein múlik mi történik a hálózattal. Ez teljesen szembemegy a blokklánc alapú rendszerek szellemiségével és azzal, amit a Bitcoin önmagában képvisel. És ne legyenek illúzióink, ha a cég sorsa múlna azon, hogy belenyúljanak a blokkláncba, meg fogják tenni, míg a Bitcoin esetén ezt akkor sem tették meg, mikor 850.00 BTC-t loptak el az MT-GOX tőzsdéről 2014 elején.
  • 2019-ben a Binance-ról 7000 BTC-t loptak el API kulcsok és 2FA kódok megszerzésével. A károsultakat a cég kártalanította, de 7000 BTC egy ekkora tőzsde esetén is komoly veszteségnek számít, főleg ha egyébként a haszon nagyrészét folyamatos fejlesztésbe invesztálja. Valószínűleg a cég 2019 óta görget maga előtt egy tetemes hiányt,és próbálja azt ledolgozni.

Összefoglalva: a kockázatok ellenére a Binance egy jó választás lehet, hisz legtöbb kockázata más tőzsdéken is jelen van, de előnyeit mérlegre téve ideális választás már csak a maga szinte megkerülhetetlen nagysága miatt is.

Regisztráció

Ha IDE kattintva regisztrálsz, akkor az amúgy sem borsos tranzakciós díjakból még további 5% engedményt kapsz, és nem mellesleg engem is támogatsz.

Megosztás