Jókor jó helyen.

Az előző részben a Binance emulátorról volt szó, aminek a bot fejlesztése tekintetében a tesztelésben van óriási szerepe. Ha a bot bevásárolt, onnantól már “csak” a piac mozgásán és a stratégián múlik a siker. Ha viszont megfelelő tőkeáttételt használunk, akkor a piac volatilitása miatt az elvárt minimum nyereség bármilyen stratégia használata vagy beavatkozás nélkül akár azonnal is teljesülhet. Hogyan néz ez ki a gyakorlatban?

Ebben a példában a bot 2021.06.28.-án 23:45:30-kor indult, 10 USD értékben vásárolt 20x tőkeáttéten 43.722 USDT/ETC áron 4.57 darab ETC-t, majd kevesebb, mint 1 perc múlva 43.94061 USDT/ETC áron eladta azt és realizált 1,1556 USDT hasznot. Ez nem egy különleges eset a kripto piacon, hogy az ilyenkor elvárt 0,5% emelkedést az árfolyam nagyon gyorsan produkálja. 

Vagyis elég csak jókor beszállni, nem? De. Persze ez minden befektetéssel így van, úgyhogy ez nem valami nagy felismerés. Mégis, egyrészt a kripto tőzsdén viszonylag sokszor vannak ilyen hirtelen megindulások, másrészt a kereskedők egy jelentős hányada (itt is) Technikai Elemzést használva próbálja kitalálni a jövőt. Ez pedig nagyon sok esetben egyfajta önbeteljesítő jóslatként működik. Úgyhogy azt gondolom igenis van létjogosultsága annak a feltevésnek, hogy érdemes próbálkozni jókor lenni, jó helyen. 

De mégis, hogy lehet az ilyen jó beszállókat meghatározni? A jövőbelátás képessége nem létezik, legalábbis nagy tömegek számára biztosan nem, úgyhogy a legegyszerűbb megoldást mindjárt el is vethetjük. A tőzsdén egy igazán jövőbe mutató információ van, az pedig az order book tartalma. Sajnos ezt már olyan szinten manipulálják, hogy még komoly erőforrásokat bevetve is csak igen homályos információk nyerhetők ki belőle. Ettől függetlenül persze ennek elemzését elvetni nem szabad. Ott van még a volume, ami a jelent mutatja: egy épp növekvő volume jelenthet hirtelen emelkedést vagy esést is. Úgyhogy sokkal előrébb itt sem vagyunk, pláne hogy sok esetben egy hirtelen esés egy emelkedéssel kezdődik (vagy épp fordítva). A következő a Technikai Elemzés, mely már a múltat prezentálja számunkra. Ezt jól használva azért már lehet eredményeket elérni, de elég egy renitens bálna, egy jó/rossz hír vagy egy félreértett twitter post, és máris megtörnek az előre behuzigált vonalak. Végül, de nem utolsó sorban ott vannak a minták: események, melyek már korábban megtörténtek, és az esetek igen nagy hányadában ugyanúgy végződtek. A korábbi történésekből kiindulva feltételezhetjük, hogy ha látunk egy mintát, akkor ott nagy eséllyel nyereség vár ránk. Ha nem, akkor még mindig ott van a stratégia, amiről majd később lesz szó, mert a következő kereskedő robotokról szóló bejegyzésekben a Technikai Elemzést nézzük meg közelebbről, és azt, hogy egy bot miként tud használható elemzést végezni egy grafikonon.

Megosztás